Case study, 2020.02.21

Pernilla fick ett ordentligt uppvaknande efter en hälsokontroll med OneLab

 

Pernillas liv vändes upp och ner efter en hälsokontroll på sin arbetsplats. Efter att ha hoppat över alla tidigare hälsoundersökningar som arbetsplatsen erbjudit, fick Pernilla ett uppvaknande när resultatet av hälsoundersökningen kom tillbaka. 

I det här fallet har vi pratat med Pernilla som berättar hur hennes liv förändrades efter en hälsoundersökning med OneLab. Ett uppvaknande som har fått henne att inse att hon måste börja prioritera sin hälsa. 

Pernilla älskar sitt jobb

Pernilla är 48 år och har jobbat som redovisningsekonom sedan hon var ung. Hon uppskattar sitt jobb samtidigt som hon lägger väldigt mycket press på sig själv. Jobbet upptar därför mycket tid och Pernilla arbetar mellan 50-60 arbetstimmar i veckan. Hon berättar att det hör till vanligheten att hon tar en extra kopp kaffe istället för att äta lunch och hoppar över pauser med kollegor om en kund ringer. Allt ska göras så fort som möjligt med högsta kvalitet för att göra kunderna nöjda. Pernilla har även tre barn vilket också innebär mycket aktiviteter på fritiden. 

Hoppade över tidigare hälsokontroller

Under de senaste fyra åren har Pernillas arbetsgivare erbjudit sina anställda hälsokontroller, utanför kontoret. Det har inneburit att de anställda behövt ta sig en bit för att kunna genomföra hälsoundersökningen. “Då har jag fokuserat på jobbet och inte prioriterat att gå iväg”, säger Pernilla. 

När bolaget inledde sitt samarbete med oss på OneLab och vi bjöd in alla medarbetare till hälsoundersökningar på det egna kontoret, kände Pernilla att hon kunde ta sig tid. “Eftersom hälsokontrollen bara tog tio minuter och var på kontoret kunde jag lika gärna göra det”, säger Pernilla. 

Blodtrycket visade sig vara alldeles för högt

Under Pernillas hälsokontroll fick hon träffa Rebecka som är sjuksköterska på OneLab. Rebecka började med att ta blodtrycket på Pernilla, men ville göra om det för att dubbelkolla om det stämde när Pernilla hade suttit ner en stund och kommit ner i varv. Det stämde, Pernillas blodtryck var alldeles för högt. “Jag vet att jag har varit stressad under lång tid, inte prioriterat min hälsa och att vi har högt blodtryck i familjen, men jag blev ändå väldigt chockad när jag fick höra hur högt det var”, säger Pernilla. Sjuksköterskan Rebecka tog även blodprov under hälsoundersökningen som sedan skickades iväg på analys. 

Med tanke på det höga blodtrycket rådet av Rebecka att ta kontakt med en läkare så fort som möjligt, vilket Pernilla gjorde. Två dagar senare fick hon en tid och läkaren skrev ut blodtrycksmedicin som Pernilla måste ta dagligen. 

Läs mer om hur sjuksköterskorna på OneLab arbetar.

Pernillas värden låg i riskzonen

Någon vecka senare kom resultaten tillbaka, vilka visade att ett flertal av Pernillas prover var i riskzonen. Rebecka från OneLab ringde upp Pernilla för att ge återkoppling. “Jag fick ett uppvaknande, eftersom jag inte känt något mer än att jag varit trött och stressad”, säger Pernilla. Mest oroväckande var Pernillas höga kolesterolvärden och blodsocker. Pernilla hade diabetes typ 2 och idag äter hon medicin dagligen för att få ner sina höga värden. 

Pernilla berättar att hon har fått stöd och råd från Rebecka och OneLabs läkare Andreas genom hela processen. “Jag har fått ett väldigt bra bemötande av Rebecka och Andreas. De har varit lugna, professionella och gett mig kontinuerlig återkoppling. Andreas ringde till och med på en söndag, vilket visar på fint engagemang. Idag tar jag fyra tabletter dagligen, men med rätt kost och motion, och mindre stress kan jag sänka mina värden igen”, säger Pernilla hoppfullt.

Ett uppvaknande som förändrat livet

Efter hälsoundersökningen insåg Pernilla att en förändring måste ske. “Jag har fått en tankeställare och mitt mål nu är att eliminera stressen och prioritera mig själv. Trots chockerande värden är jag så otroligt tacksam för OneLabs undersökning. Att de kom ut på min arbetsplats så att jag verkligen genomförde den, annars hade detta kunnat sluta illa”, säger Pernilla. 

“Jag vet inte vad som skulle hänt om jag inte gått på hälsoundersökningen. Det har varit ett uppvaknande och nu måste jag ta hand om mig själv. Genom att tala öppet om min berättelse hoppas jag kunna hjälpa andra som är i samma situation och bidra till ett hållbart arbetsliv”, avslutar Pernilla. 

Känner du igen dig i Pernillas situation? Läs mer om OneLabs hälsoundersökning för medarbetare här. Eller är du arbetsgivare som vill göra en av dina viktigaste investeringar? Läs mer om vår hälsoundersökning här.