Artikel, 2021.11.30

Kommer omikron sätta stopp för julfesten?

Kommer omikron sätta stopp för julfesten?

Det är inte över än. Den nya virusvarianten omikron har bekräftats i Sverige och i flera andra länder. WHO säger ena dagen att inget tyder på att omikron är farligare än andra varianter, och andra dagen att det finns en mycket hög risk för stor spridning och allvarliga konsekvenser på vissa platser.

– Det kommer ny information om den nya virusvarianten omikron hela tiden nu och flera länder pratar om att införa restriktioner för att förhindra en smittspridning, säger Andreas, specialistläkare i allmänmedicin på OneLab.

Många av oss har precis börjat gå tillbaka till det lite mer normala efter att restriktionerna släpptes under hösten. Och många arbetsplatser är mitt inne i en planering av en efterlängtad julfest.

– Folkhälsomyndigheten har återigen utökat rekommendationerna om testning för covid-19 vid symptom, vilket visar att det fortfarande är mycket viktigt att fortsätta kartlägga var smittan finns för att försöka förhindra spridning av den, säger Andreas.

För arbetsgivare finns ett generellt ansvar att motverka smittspridning på arbetsplatsen. En enkel och effektiv insats som kan användas som komplement till andra skyddsåtgärder är screening av medarbetarna med hjälp av antigentestning. Genom regelbunden testning av en grupp människor går det att upptäcka personer som har, eller håller på att insjukna i, covid-19, utan att de upplever några symptom.

Har man stora virusmängder i luftvägarna är man smittsam, oavsett om man har symptom eller inte. Och till skillnad från vårt immunförsvar som nya mutationer försöker undvika, är antigentesterna en objektiv testmetod som virus-mutationerna inte har någon vinst av att försöka undvika. Därför fungerar antigentester även när nya varianter av viruset, som t ex omikron, dyker upp, säger Andreas. 

Genom att tidigt upptäcka smitta på en arbetsplats kan åtgärder sättas in tidigt för att minska risken för ytterligare smittspridning. Både på arbetsplatsen och samhället i stort. OneLabs antigentester har hög tillförlitlighet och ger ett snabbt svar. Vi erbjuder både självtester och snabbtester utförda av vår egen sjukvårdspersonal, som också kan erbjuda support för de medarbetare som har frågor eller känner oro inför testningen. 

Kontakta oss för mer information om våra antigentester och hur vi kan stötta er verksamhet. 

Bästa hälsningar, 
Teamet på OneLab