Nyheter, 2023.06.27

OneLab vill främja hälsosamt beteende med hjälp av AI: En ny era för preventiv hälsa

 

Att hjälpa människor att göra mer hälsosamma val är en av de största utmaningarna inom preventiv hälsa. Det vill OneLab förändra bland annat genom AI-assisterade verktyg för sina sjuksköterskor och psykologer.

Med moderna hälsoundersökningar, hälsorådgivning och vårdmatchning hjälper OneLab företag och medarbetare till en bättre fysisk och psykisk hälsa. 

OneLab lanserar nu AI-assistans för att underlätta den personliga återkopplingen som våra sjuksköterskor och psykologer gör. Syftet är att presentera och förklara individens hälsodata på ett lättbegripligt sätt, vilket frigör tid för vårdpersonalen och möjliggör mer personliga hälsoprogram och rekommendationer till användaren.

Utöver att förklara vad hälsodatan innebär, analyseras och genereras med hjälp av AI ett stort antal personliga rekommendationer kring de förändringar som kan behövas för en hälsosammare livsstil. Det är alltid den kliniska personalen i form av leg. sjuksköterskor, eller vid behov läkare som går igenom och kvalitetssäkrar de AI-genererade rekommendationerna. 

”Det här är bara början, AI har en enorm potential och kommer innebär en ny era för hur vi skapar hälsofrämjande beteenden. Att vi, tack vare AI, sparar så mycket tid på analys och sammanställningar gör att våra sjuksköterskor kan ägna mer tid åt att stötta medarbetaren i mötet. Vi har alltid medicinsk personal som kontrollerar och kvalitetssäkrar de AI-genererade texterna. Det är heller aldrig så att AI-systemen får ta del av personuppgifter utan endast krypterad och anonymiserad rådata, säger David Strömbeck VD och grundare av OneLab

Genom att använda analysverktyg med AI kan OneLab också hjälpa arbetsgivare att identifiera mönster och hälsorisker inom sina organisationer. Detta möjliggör en mer djupgående analys som inte bara identifierar anonyma individuella hälsorisker men också avslöjar övergripande trender och mönster som kan vara specifika för ett visst företag eller bransch. Något som utan AI hade varit svårt att identifiera för arbetsgivaren.

OneLab är ett ledande bolag inom preventiv hälsa med screening och hälsoundersökningar utformade för att upptäcka psykisk och fysisk ohälsa. OneLab genomför cirka 40 000 hälsoundersökningar med fler än 500 företagskunder.

Läs mer OneLabs tjänster