Case study, 2019.08.13

Länsförsäkringar Stockholm blir hälsosammare med OneLab

Länsförsäkringar Stockholm har under åren alltid lagt mycket fokus på hälsa och välmående, och har därför gjort sporadiska punktinsatser i form av hälsotester. I början av 2017 var OneLab en sådan satsning och som sedan blev en långsiktig hälsopartner. Vi pratade med Kristina Bergman, Affärsutvecklare på Länsförsäkringar Stockholm, som berättar hur OneLab har gjort dem till ett ännu hälsosammare företag.

Länsförsäkringar Stockholm har ca 400 medarbetare och finns i Stockholm län. Bolaget erbjuder fina hälsoförmåner som exempelvis sjukvårdsförsäkring, massage samt ett generöst friskvårdsbidrag. Men de vill bli ännu bättre och samtidigt förstå var de ska fokusera sina insatser.

Sporadiska punktinsatser har blivit kontinuitet

Eftersom Länsförsäkringar Stockholm inte har haft en återkommande rutin på hälsoundersökningar beslutade de i slutet av 2016 att anlita ytterligare ett hälsoföretag. Efter att ha sållat bland potentiella samarbetspartners blev OneLab en av de som var med och förhandlade om att bli Länsförsäkringars hälsoleverantör. OneLab drog vinstlotten och första hälsoundersökningen gjordes 2017. Kontakten återupptogs sedan året därpå när det var dags för en uppföljning.

“Responsen bland medarbetare har varit väldigt positiv – framför allt för att det fungerar så enkelt. OneLab kommer ut till alla våra kontor, vilket både är smidigt och gör att vi ökar deltagandegraden. OneLab sköter hela administrationen för oss”, säger Kristina Bergman.

 

Testerna ger oss resultat som får oss att fokusera mer på hälsa

Med två hälsoundersökningar i bagaget har Länsförsäkringar Stockholm fått insikter kring hur de kan bygga ett hälsosammare bolag i framtiden. Deltagandegraden har varit väldigt hög på båda testerna, och de som missade fick ett hemkit skickade till sig så att de kunde göra det på egen hand.

Med massage och friskvårdsbidrag har Länsförsäkringar Stockholm kommit en bra bit på vägen mot att vara ett hälsosamt företag, men har även insett hur viktigt det är att gå på djupet och förstå hur de anställda mår. Utifrån resultatet som Länsförsäkringar Stockholm har fått från testerna erbjuder de nu föreläsningar inom hälsa, de har utökat möjligheten till massage, från varannan vecka till varje vecka. De har även dragit in fredagens delicatoboll och istället satsat på fredagsfrallan som ska uppmuntra till gemenskap.

“Eftersom vi redan har gjort två tester med ett års mellanrum, har vi fått möjligheten att jämföra testerna för att se om det har blivit en förbättring eller försämring på vissa delar. Blodtryck, stress och utmattning är exempelvis något som blivit något bättre, medan fysiska aktivitet har gått ner något.”

 

Fysisk aktivitet i fokus

Testresultaten har fått Länsförsäkringar att arbeta mer aktivt med fysisk aktivitet. Förutom friskvårdsaktiviteter uppmuntrar de exempelvis även en kollega som är utbildad personlig tränare att träna med sina kollegor, vilket har gett en väldigt positiv effekt.

“Vi har bara fått positiv respons på OneLab:s hälsoundersökningar, och det visar framför allt det höga deltagandet bland de anställda. Våra medarbetare uppskattar att vi tar hälsa på allvar och vi tycker att det känns tryggt att de får hjälp om de skulle ha ett avvikande resultat på testet”, avslutar Kristina Bergman.

 

1 av 10 personer i Sverige har dolda arbetsrelaterade hälsoproblem som kan leda till allvarliga sjukdomar. Idag finns möjligheten att upptäcka och motverka dessa innan det resulterar i en sjukskrivning eller minskad produktivitet.

Läs mer om OneLabs hälsoundersökning här

 

/David Strömbeck, OneLab

Har du några frågor eller funderingar kring inlägget eller oss, kontakta gärna oss på info@onelab.se