Case study, 2019.07.02

Grant Thornton ökade deltagandet med OneLab

Efter bytet till Onelab ökade Grant Thornton deltagandet på sin hälsoundersökning från 62% till 92%. Vi har pratat med Therese Donati Hanngren, HR på Grant Thornton, som berättar hur samarbetet inte bara har ökat deltagandet – utan också bidragit till satsningar för ett hälsosammare arbetsliv inom företaget.

Grant Thornton har 1200 medarbetare på 24 kontor i Sverige och tillhandahåller tjänster inom revision, ekonomiservice, skatt och rådgivning.

Provtagning på plats

Ett av målen i affärsplanen som lanserades 2018 handlar om ett hållbart arbetsliv och Grant Thornton bestämde sig för att utvärdera möjliga samarbetspartners för hälsoundersökningar. Valet föll på OneLab “Det kändes modernt, nytt och enkelt”, säger Therese.

Hösten 2018 gjordes den första hälsoundersökningen i Stockholm och södra Sverige vilket resulterade i en ökning i deltagandet med 48%. Anledningen till ökningen tror Therese beror på att medarbetarna tidigare var tvungna att lämna arbetsplatsen för att utföra undersökningen, till skillnad från nu när OneLab kommer ut på plats. Medarbetare på Grant Thornton är redan mycket ute hos kund, vilket har gjort hälsoundersökningen svår att få till i praktiken. “Med OneLab kommer de ut till våra kontor över hela Sverige, vilket gör det mycket enklare för oss”, säger Therese.

Uppskattat av medarbetarna

Responsen bland medarbetarna har varit positiv. Till skillnad från tidigare får medarbetarna nu en broschyr med resultatet samt information om vad som testas och hur man faktiskt kan förbättra sina värden. “Man får även en indikation på vad ens biologiska ålder är vilket har blivit en snackis på kontoren”, menar Therese.

Många medarbetare har även uttryckt att de uppskattat undersökningen och att allt runtomkring har fungerat smidigt. Från bokning i medarbetarnas kalender, provtagning på plats av en trevlig sjuksköterska till återkopplingen.

Högt deltagande

Med det höga deltagandet har Grant Thornton nu fått en bättre bild på hur deras medarbetare mår och arbetar aktivt med satsningar kopplade till resultaten. Medarbetare har också startat olika hälsoinitiativ tex ”hälsobingo” där medarbetarna exempelvis ska stå upp och jobba någon timme om dagen eller äta en vegetarisk rätt i veckan osv. Allt för att bli en hälsosammare arbetsplats.

“I dagsläget håller vi på att titta på hur vi kan hjälpa de som har fått något sämre värden, och även där har vi fått stöd från OneLab i vad vi skulle kunna göra för våra medarbetare”, avslutar Therese.

 

1 av 10 personer i Sverige har dolda arbetsrelaterade hälsoproblem som kan leda till allvarliga sjukdomar. Idag finns möjligheten att upptäcka och motverka dessa innan det resulterar i en sjukskrivning eller minskad produktivitet.

Läs mer om OneLabs hälsoundersökning här

 

/Erik Björkegren, Kundansvarig OneLab

Har du några frågor eller funderingar kring inlägget eller oss, kontakta mig gärna på erik@onelab.se eller 0739 09 18 29.