2023.04.21

Spelstudion berättar - Att jobba med OneLab har ökat hela bolagets välmående

 

Gladare och friskare personal – kan man önska sig något bättre som VD? Nej, inte om du frågar Rickard Frisegård på framgångsrika spelutvecklingsbolaget Stunlock Studios. “Senast i förmiddags pratade jag med en medarbetare som sa att han har tagit tag i sin hälsa tack vare OneLab. Det kändes verkligen helt otroligt bra.”

På Stunlock Studios kontor i Skövde arbetar kreatörer och kodare med att utveckla spel som Bloodline champion och Battlerite samt det allra mest populära just nu – vampyrspelet V Rising – som går ut på att du vaknar upp som en blodtörstig vampyr och får kämpa för din överlevnad. Spelet har hittills genererat hela 3 miljoner sålda kopior och skapat en stor tillväxt i bolaget som ökat sin personalstyrka med 25% de senaste åren.

Men om tillvaron i spelet är skoningslös så är VD:n Rickard Frisegårds omsorg om personalen i bolaget den motsatta. “2022 hade vi haft en intensiv period med mycket hårt jobb och stora framgångar men även om det såklart var roligt insåg jag att det skulle bli tufft att gå in i hösten. Många var trötta och jag insåg att jag behövde hjälp att se till att alla i personalen mådde bra, helt enkelt”, säger Rickard.

Först övervägde han att anställa någon som dedikerat skulle jobba med de här frågorna men efter ett samtal med sin syster ändrade han sig. “Hon har jobbat en del med HR så jag frågade henne om råd och hon rekommenderade OneLab som ju är specialiserade på just detta, vilket kändes bra. Jag bokade en tid och vi började skissa på en strategi som inleddes med OneLabs digitala hälsoundersökningar för att ta reda på hur alla mådde.” 

För att få personalen motiverad att delta i arbetet genomfördes en kickoff där Rickard förklarade varför man satsat på hälsa och där OneLab förberedde alla på undersökningen som skulle skickas ut för att kartlägga måendet. “I vår bransch har man inte alltid så stor erfarenhet av den här typen av aktiviteter så det kändes viktigt att alla visste vad som skulle komma och varför.“

Resultatet av OneLabs hälsoundersökningar visade att de flesta trots allt mådde bra, men att undantag fanns både när det gällde det fysiska och psykiska välmåendet. Här och där behövdes därför riktade insatser, vilket koordinerades av OneLab. “Det är okej att må dåligt men det är inte okej att den som mår dåligt inte får hjälp eller blir sedd i sitt mående. En av de bästa sakerna med OneLab är just det – att de hjälper mig med den delen av det löpande arbetet. Psykosocial hälsa är ju en färskvara och OneLab är en bra, kontinuerlig samarbetspartner som hjälper mig att upprätthålla den hos mina medarbetare. Cheferna hos oss har fått fina omdömen och är anförtrodda av de anställda men ändå kan man inte räkna med att ens anställda ska komma till en som chef och berätta exakt hur de mår, så det är skönt att OneLab täcker upp och kompenserar där jag och våra ledare inte räcker till”, förklarar Rickard.

Förutom åtgärder för specifika personer har samarbetet med OneLab också resulterat i ett antal åtgärder för arbetsplatsen som helhet vilket till och med uppmärksammats i media. En HR-person har rekryterats för att jobba aktivt med att bolagets policies följs. Kontorschefen har ökat sitt fokus på samvaro och teambuilding och en timmes organiserad gruppträning per vecka erbjuds alla anställda. Hela 90% av personalen är med, berättar Rickard stolt, och då ska man veta att endast 10-15% tränade regelbundet innan. “Samarbetet med OneLab har helt klart höjt stämningen på vår arbetsplats. Och det allra bästa är att vi gör det här tillsammans. Det är jag allra mest stolt över.”