Artikel, 2022.07.20

Så kommer du tillbaka till jobbet efter semestern

 

Återhämtning är avgörande för att vi ska kunna må bra över tid. Det är lätt att fokus på återhämtning blir på helger och under en semester men återhämtning behövs flera gånger om dagen, och inte bara när du är ledig.

De första dagarna efter en ledighet kan vara tunga och överväldigande men det finns knep att ta till för att göra övergången till vardagen lättare.

Ett tips är att börja t ex en torsdag istället för en måndag för en mjukare start när du väl kommer tillbaka. Det kan också vara en bra ide att fundera över vad har givit dig extra energi när du varit ledig. Försök sedan att få in de aktiviteterna i din vardag. Ta en lunchpromenad, ät middag med vänner mitt i veckan, basta på helgen, fortsätt att läsa böcker, spendera mer tid i skogen. På så sätt skapar du bättre ork och problemlösningsförmåga när du arbetar. 

Om du dessutom kan hitta sätt att hitta lugn i vardagen och trigga ditt nervsystem till ett återhämtningsläge så har du gjort dig själv en betydande tjänst. Det behöver inte vara något stort, utan oftast är det just de små vanorna som har störst effekt på oss, som att ta en promenad på lunchen, sträcka lite på kroppen mellan två möten eller att ta en nypa luft istället för att sträcka sig efter telefonen när hjärnan behöver en paus. 

Tips på hur du kan få återhämtning i vardagen 

Webinar: Tillbaka på jobbet – jobba smart och behåll semesterlugnet

__________________________

Publicerad av: 

Andreas Lundin
Specialistläkare i allmänmedicin
OneLab