Case study, 2022.12.21

Så hjälpte OneLab Mattias, 43, till en hållbar hälsa

 

När Mattias Oscarsson bytte tjänst ändrades inte bara hans arbetsuppgifter, utan även hans livsstil. Det var inte förrän OneLab kom in i bilden som han fick ett uppvaknande där han insåg att han behövde göra förändringar i sitt liv. 

Som servicetekniker på Jungheinrich bestod Mattias arbetsdagar av att besöka olika kunder för reparation och service. I hans vardag fanns en naturlig rörelse i form av att bära väskor med verktyg och ta sig fram och tillbaka till olika ställen. 

När han för två år sedan bytte tjänst till att bli servicechef blev han istället stillasittande på ett kontor om dagarna. All vardagsmotion, som tidigare kommit naturligt, försvann och det blev lättare att oftare ta någonting att äta. Mattias gick upp i vikt och konditionen försämrades markant. 

Digital hälsokoll gav insikt 

Efter något år kom det via jobbet en uppmaning om att genomföra en digital hälsoscreening från OneLab. Mattias första tanke var att det inte var något för honom. Till slut valde han ändå att svara på det medicinskt validerade frågebatteriet där han fick skatta sin egen hälsa, både den fysiska och den psykiska. 

“En av frågorna var att jag skulle fylla i min vikt och när jag ställde mig på vågen blev jag mörkrädd. Det var ju inte så att jag inte hade märkt att jag hade gått upp i vikt, men där och då fick jag en insikt om att det här går ju inte, och jag kände väldigt starkt att jag nu måste ta tag i mitt liv”, säger Mattias. 

Även om Mattias fick en insikt bara av att ställa sig på vågen kände han också först att det inte fanns någon mening med att ta tag i problemet. Känslan var att det skulle bli för svårt. Men resultatet från det digitala frågebatteriet som Mattias svarade på gav ett tydligt svar på tal. Värdena på flera hälsoområden visade på stora risker för ohälsa och Mattias blev därför kontaktad av Veronica Andersson, legitimerad sjuksköterska på OneLab. 

“Att få prata med en sjuksköterska, och inte bara få se sina resultat på ett papper, gjorde en enorm skillnad. Jag förstod ju redan när jag svarade på frågorna vilket typ av resultat jag skulle få. Men genom att få prata med Veronica fick jag den sporren jag behövde för att faktiskt göra förändringar i mitt liv”, säger Mattias.  

Små förändringar gav stora resultat 

Sedan dess har Mattias gått ner 28 kilo, utan att “ha offrat något” som han själv säger. Han har minskat på mängden sötsaker, ohälsosam mat och alkohol. Han har inte hoppat på någon diet eller tagit bort något helt, utan äter fortfarande det han är sugen på, men i rimliga mängder. 

Han har också fått in mer rörelse i sin vardag igen. Istället för att sitta och titta på sina barns idrottsträningar som han skjutsar till, passar han på att ta en promenad under tiden. Nu går han ca 7 km 4-5 dagar i veckan, och hinner ändå se delar av träningarna. 

Förändringarna i Mattias livsstil har, förutom viktminskningen, bland annat lett till att han fått bättre kondition och snarkar betydligt mindre. Så pass att han inte längre behöver någon CPAP, eller så kallad “snarkmaskin”, när han sover. 

“Jag har fått jättemycket hjälp av Veronica och OneLab som uppmuntrat mig till att göra små förändringar men som gör enorm skillnad för mitt mående. Det som var avgörande för mig var att jag fick insikt om min egen hälsa och det ju är bara jag själv som kan bestämma om jag ska ta tag i problemet eller inte. Och det är jag så glad över att jag har gjort. Samtidigt som jag också är glad över att jag kan fortsätta leva mitt vanliga liv”, avslutar Mattias. 

 

Läs också: Jungheinrich investerade i sin viktigaste resurs – sina medarbetare