Artikel, 2021.10.19

Så hjälpte OneLab Annika tillbaka på banan igen

 

För tre år sedan kom Annika i kontakt med OneLab för första gången då hennes arbetsplats erbjöd alla anställda att genomgå en hälsoundersökning. Resultatet blev en ögonöppnare för Annika och på resan mot en mer hälsosam livsstil har OneLab hela tiden funnits vid Annikas sida. 

Annika har arbetat inom revisorsbranschen i flera decennier. En bransch som kantas av stressiga perioder, där arbetsbördan ofta är hög och övertidstimmarna många. Det är inte ovanligt att den ökade arbetsbelastningen som uppstår under tidsperioderna ofta leder till långvarig stress bland medarbetare. Stress som i sin tur kan utvecklas till utbrändhet. 

Själv hade Annika sällan reflekterat över sitt mående och sin arbetssituation, utan kavlade upp ärmarna och jobbat på, så som de flesta också gör. Men när OneLab kom in i bilden fick hon svart på vitt att hennes hälsotillstånd inte var så bra. 

– Min arbetsplats erbjöd oss att göra en hälsoundersökning och mina resultat visade att jag hade förbättringspotential inom bland annat kost, fysisk aktivitet, stress och sömn. Det var inga jätte-allvarliga problem, men mina resultat visade att det fanns några mindre risker och det gav mig absolut en tankeställare om att jag behövde ändra min livsstil om jag ville hålla ett tag till, berättar Annika.

Erbjöds vårdmatchning

Efter resultaten från OneLabs hälsoundersökning påbörjades en hälsoplan där fokus lades på att prioritera kost och motion. Annika fick även hjälp med vårdmatchning och fick prata med en läkare på vårdcentralen som kunde konstatera att hon hade diabetes. Något som hon inte hade någon aning om. Under hela tiden har Annika kontinuerligt haft kontakt med OneLabs sjuksköterskor och främst Evelina. 

– Jag och Evelina har fortsatt haft avstämningar där vi reviderat min plan utifrån min utveckling. Jag genomförde en ny hälsoundersökning efter 6 månader för att se om mina värden hade blivit bättre, vilket de också hade på flertalet punkter. Inte minst med tanke på behandlingen för min diabetes,  säger Annika. 

Hon upplevde ett varmt och personligt bemötande av OneLabs sjuksköterskor och personal där de verkligen såg henne och erbjöd stöttning.

– OneLabs hälsoundersökning har inneburit en stor hälsovinst för mig och jag är glad att min arbetsgivare insett vikten av att fånga upp medarbetare i god tid. För min del krävdes det egentligen små hjälpmedel för att förändra mitt mående i rätt, positiv riktning. Sen är det givetvis upp till en själv att göra slag i saken, men OneLab ger rätt förutsättningar och hjälp på vägen, säger Annika.

En piggare och hälsosammare vardag

Det finns en till hälsoundersökning med OneLab inbokad inom kort och Annika hoppas på fortsatt förbättrade resultat. Hon känner idag att hon mår mycket bättre sedan första testet gjordes.

– Nu mår jag bra, men såklart går måendet upp och ner. Jag har fått bättre kontroll på sömnen och blivit avlastad på jobbet med arbetsuppgifter, så stressen är inte lika befintlig som tidigare. Med kosten och motionen fortsätter jag att ta små steg i rätt riktning för att hitta ett sätt som fungerar för mig. Men, i det stora hela har jag fått hjälp med mina största hälsoproblem och jag är på väg mot en vardag där jag trivs med mig själv, tack vare OneLab, säger Annika.


Känner du igen dig i Annikas situation? Läs mer om OneLabs hälsokontroller för medarbetare här.

Eller är du arbetsgivare och vill ta företagshälsan till nästa nivå? Lär mer om våra undersökningar här.

Annika, som egentligen heter något annat, har valt att vara anonym. Därför skriver vi inte ut hennes namn, vilket företag hon jobbar på eller publicerar en bild på henne.