Webinar, 2021.12.09

Professorn varnar: Vi tränar oss till döds

 

Inspelat webinar från 9 dec 2021, kl 15.00

Hjärt- och kärlsjukdom är idag den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Det går dock att förebygga genom att leva hälsosamt, vilket är något vi ständigt matas med genom mängder av hälsoråd, träningstips och “måsten” för ett långt och hälsosamt liv. I sin nya bok Radikalt Lagom varnar läkaren och professorn Fredrik Nyström, för den ökande träningshetsen och pressen på att leva hälsosamt.

Att springa maraton, träna varje dag och gå på extrema dieter kan vara direkt livsfarligt enligt Fredrik. Forskning visar att när kroppen utsätts för hård påfrestning, genom t ex ett maraton- eller vasalopp, ökar risken för ärrbildning på hjärtat tre gånger jämfört med personer som inte tränar överhuvudtaget.

Så vad är egentligen en hälsosam livsstil? Och hur kan vi förebygga hjärt- och kärlsjukdomar utan att träna ihjäl oss? Vi bjöd in den kontroversiella läkaren och professorn Fredrik Nyström, som själv kallar sig “visselblåsare från sjukhusgolvet”, om denna forskning för att prata om hur han ser på träning och hälsa. 

Fredrik Nyström forskar om hur vår kost, träning och andra livsstilsfaktorer påverkar risken för hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes. Han har precis släppt sin bok Radikalt lagom där han med hjälp av de senaste forskningsresultaten synar våra mest vedertagna hälsosanningar. 

Se inspelad version av webinar här