Insikter

Så kan vi hjälpa och förebygga självmord – genom medvetenhet och stöd

11 september, 2024

4 min läsning

Psykisk ohälsa och självmordstankar är ämnen som fortfarande är tabubelagda i många sammanhang, trots deras stora påverkan på individers liv. Att förstå de varningstecken som finns och att veta hur vi kan agera som medmänniskor är avgörande för att skapa en trygg och stödjande miljö, både i vårt privatliv och på arbetsplatsen. I denna artikel går vår psykolog igenom vanliga tecken på självmordstankar, hur arbetsplatser kan bidra till att minska risken och vad vi alla kan göra för att minska stigmat kring psykisk ohälsa.

Tecken på självmordstankar – vad vi bör vara uppmärksamma på

Tecken på att någon överväger självmord kan vara både verbala och beteendemässiga. Personer kan uttrycka sig direkt genom att tala om hopplöshet, en ovilja att fortsätta leva eller genom att säga saker som ”Jag ser ingen utväg” eller ”Det skulle vara bättre om jag inte var här”. Mer subtila signaler kan handla om att uttrycka känslor av att vara en börda eller att prata om framtiden som om den inte finns.

Beteendemässiga förändringar kan inkludera social tillbakadragenhet, att personen slutar svara på samtal eller meddelanden, och att intressen som tidigare varit viktiga plötsligt tappas bort. Ökad alkoholkonsumtion, droganvändning, och handlingar som att ge bort ägodelar eller skriva testamente kan också vara varningssignaler.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa tecken inte alltid betyder att personen överväger självmord, men de bör ändå tas på allvar. Förutom att fråga hur någon mår och gå djupare in på personens mående, våga ställa direkta frågor som ”Har du tankar på att ta ditt liv?” för att visa omtanke och öppna upp för ett viktigt samtal.

Hur arbetsplatser kan skapa en stödjande miljö

Arbetsgivare och kollegor spelar en nyckelroll i att skapa en stödjande miljö på arbetsplatsen. Här är några viktiga åtgärder:

  • Främja öppenhet och dialog: Skapa en kultur där det är okej att prata om psykisk ohälsa utan rädsla för stigma. Det är viktigt att chefer och ledare visar empati och uppmuntrar medarbetare att söka hjälp när det behövs.
  • Utbildning och medvetenhet: Genom att utbilda personalen om tecken på psykisk ohälsa och självmordsrisk kan man öka medvetenheten och beredskapen att agera. Detta inkluderar också att utbilda ledarpositioner och HR för mer fördjupad kunskap, och hur man bemöta medarbetare i kris med lyhördhet och empati. 
  • Tillgängligt stöd: Erbjud tillgång till professionell rådgivning, psykologiskt stöd och andra resurser. Flexibla arbetstider och möjlighet till sjukledighet för psykisk ohälsa är också viktigt för att skapa en trygg arbetsmiljö.
  • Balans mellan arbete och fritid: Uppmuntra en sund balans mellan arbete och fritid för att minska risken för utbrändhet, en känd riskfaktor för självmord.

Hur vi kan minska stigmat kring psykisk ohälsa

Att minska stigmat kring psykisk ohälsa och självmord är avgörande för att fler ska våga söka hjälp. Här är vad vi alla kan göra:

  • Prata öppet om psykisk ohälsa: Genom att normalisera samtal om psykisk hälsa och dela egna erfarenheter när det känns lämpligt, kan vi skapa en miljö där andra känner sig mindre ensamma i sina känslor.
  • Uppmuntra till att söka hjälp: Om någon visar tecken på psykisk ohälsa, uppmuntra dem att söka professionell hjälp och visa att du finns där för stöd under processen.
  • Var medveten om språket vi använder: Undvik stigmatiserande språk som kan förminska eller trivialisera psykisk ohälsa. Språket vi använder kan påverka hur bekväma andra känner sig att prata om sina problem.

Genom att tillsammans ta ansvar och vara öppna för att diskutera dessa svåra ämnen, kan vi bidra till en mer förstående och stödjande värld för dem som kämpar med psykisk ohälsa. Det är genom medvetenhet och omsorg vi kan göra skillnad.

Nästa