Case study, 2019.11.08

Det fungerar inte att börja pensionsspara vid 63 års ålder – det gäller också hälsan

Devinix är ett IT-bolag som erbjuder sina 35 anställda ett generöst friskvårdsbidrag, löpargrupp, innebandy och möjligheten att träna under arbetstid på ett gym runt hörnet. Efter OneLabs hälso- och arbetsmiljöundersökning bland medarbetarna på Devinix visade det sig att flera av de anställda låg i riskzonen för att drabbas av hälsoproblem. Vi pratade med Eric Gyllenberg, COO på Devinix, som berättade varför de valde att samarbeta med OneLab och hur det har påverkat företaget.

Devinix är ett entreprenöriellt IT-bolag som arbetar med allt som rör IT-drift – från underhåll och utveckling av IT-plattformar till molnlösningar. På fyra år har Devinix gått från 3 till 35 anställda där majoriteten av dem är unga IT-specialister mellan 30-35 år. Generella risker för IT-specialister är stillasittande och en stressig arbetsmiljö, ibland med hög arbetsbelastning och korta deadlines. “Vi vill vara ett bolag med anställda som mår bra, både för att det gynnar individen själv, men även oss som företag och för IT-branschen i stort”, säger Eric.

Ett företag med en tydlig hälsoprofil

Devinix erbjuder sina anställda 4500 kr i friskvårdsbidrag och möjligheten att spela innebandy en gång i veckan och löpträna i grupp två gånger i veckan. 100 meter från kontoret ligger dessutom ett gym där alla får träna så mycket som de vill, för bara 149 kr i månaden – dygnet runt och under arbetstid. Med andra ord är Devinix ett företag med en tydlig hälsoprofil som har skapat alla förutsättningar för sina anställda att röra på sig. Många anställda nyttjar dock inte Devinix hälsoförmåner, utan det är oftast samma personer som använder sitt friskvårdsbidrag eller är ute och motionerar. En trend som ledningen aktivt arbetar med att förändra för att främja en mer hälsosam livsstil. Med den enkla matematiken insåg ledningen att trots alla hälsoinsatser så finns det stora utrymmen för förbättringar för att främja personalens hälsa och hantera arbetsmiljörisker. Det skulle behövas något annat. Och det var där OneLab kom in i bilden. “Vi ville se hur företaget mådde på riktigt”, säger Eric.

OneLab är inte en stor investering

På ett mindre bolag är alla anställda viktiga, eftersom de oftast sitter i olika specialistroller som är oumbärliga för företaget. Vilket gör ett mindre företag mer sårbart för sjukskrivningar och ohälsa. Ett större företag med ett par hundra anställda kan hantera sjukskrivningar och rehabiliteringar, men det är svårare för ett mindre bolag. “Att investera i en hälso- och arbetsmiljöundersökning från OneLab var därför inte en speciellt stor investering i det stora hela”, säger Eric.

Från början fanns en viss tveksamhet hos några anställda till att delta i en hälso- och arbetsmiljöundersökning, men efter en kick off med OneLab och en tillgänglig provtagning på plats deltog till slut alla. “Hälso- och arbetsmiljöundersökningen fungerade smidigt och proffsigt. Plus att återkopplingen kom tillbaka snabbt”, säger Eric.

Efter hälso- och arbetsmiljöundersökningen har Devinix redan sett en ökad medvetenheten kring hälsa. Hamburgaren har emellanåt bytts ut till sallad och energidrycken är inte ett lika vanligt förekommande. 

“Vi valde att kommunicera ut den aggregerade resultat- och riskbedömningen till alla anställda, vilket visade att en stor andel faktiskt ligger i riskzonen. En ögonöppnare för oss i ledningen, men även för de personer som det gällde. Eftersom det var så pass många som befann sig i riskzonen så behöver ingen känna sig ensam om det, vilket förhoppningsvis leder till att det inte blir lika jobbigt att prata om och därför lättare att göra en förändring tillsammans”, menar Eric.

Tänk långsiktigt 

Eric poängterar vikten av att arbeta förebyggande med hälsa och att ta hand om sin personal – för individen, företaget och för andra företag i branschen. Inom IT-branschen så byter folk jobb relativt ofta, så Eric menar att vi i branschen lånar resurser av varandra. Om alla IT-bolag skulle arbeta kontinuerligt med sina anställdas hälsa skulle alla i branschen få gagn av det långsiktigt. 

“Det fungerar inte att börja pensionsspara vid 63 års ålder – samma gäller för din hälsa”, avslutar Eric.

 

/Oskar Lewander, Kundansvarig OneLab

 

1 av 10 personer i Sverige har dolda arbetsrelaterade hälsoproblem som kan leda till allvarliga sjukdomar. Idag finns möjligheten att upptäcka och motverka dessa innan det resulterar i en sjukskrivning eller minskad produktivitet.

 Läs mer om OneLabs hälso- och arbetsmiljöundersökning här.

 

Har du några frågor eller funderingar kring inlägget eller oss, kontakta mig gärna på oskar.lewander@onelab.se eller 076 001 65 35.