Insikter

Nu stoppas ersättningen för höga sjuklönekostnader

02 augusti, 2024

3 min läsning

Från och med den första juli 2024 kommer företag i Sverige inte längre att få ersättning för höga sjuklönekostnader. Arbetsgivare måste då täcka hela sjuklönekostnaden, vilket kan leda till betydande ekonomiska påfrestningar, särskilt för tjänsteföretag där personalen utgör en stor del av kostnaderna. Detta innebär att det blir än mer viktigt för företag att arbeta förebyggande med hälsa på arbetsplatsen.

Ohälsa på arbetsplatsen: En kostsam affär

Ohälsa på arbetsplatsen är ett stort problem som kan resultera i höga kostnader för företag. Sjukskrivningstalen har ökat de senaste 4 åren, framför allt inom stressrelaterade diagnoser. Sjukfrånvaro och sjukskrivningar innebär inte bara direkta kostnader för sjuklön, utan också indirekta kostnader som produktionsbortfall och behovet av att anställa vikarier eller ta in konsulter. Långtidssjukskrivningar kan kosta arbetsgivare flera hundratusentals kronor per anställd och år, beroende på sjukskrivningens längd och sjukdomens allvar.

Sedan 2015 har företag varit berättigade ersättning för höga sjuklönekostnader, för att skyddas från en del av bördan av de oförutsedda utgifter som ohälsa på arbetsplatsen innebär. Detta stöd för arbetsgivare försvinner nu, bland annat på grund av försäkringskassans svårigheter med att kontrollera och förhindra felaktiga utbetalningar.

Förebyggande hälsoarbete: Nyckeln till minskade kostnader

För att företag och organisationer ska kunna minska kostnaderna av ohälsa på egen hand blir det allt mer avgörande att arbeta proaktivt med hälsan. Förebyggande hälsa innebär att arbeta proaktivt för att stödja sina medarbetares välmående och förhindra att ohälsa uppstår eller förvärras.

En effektiv förebyggande strategi börjar med att identifiera och agera på den ohälsa som inte alltid syns eller pratas om. Genom att fånga upp den ohälsan ökar ni sannolikheten att era medarbetare blir medvetna och kan agera på sin hälsa. Att med ett datadrivet underlag tillsätta rätt insatser i rätt tid är också avgörande. Genom att identifiera och åtgärda hälsoproblem tidigt kan man minska risken för sjukfrånvaro och därmed även kostnaderna.

Att investera i medarbetarnas hälsa kan också leda till ökad produktivitet och engagemang på arbetsplatsen. Medarbetare som mår bra och känner sig stöttade är ofta mer motiverade och presterar bättre. Förebyggande hälsa handlar därför inte bara om att undvika kostnader, utan också om att skapa en mer hållbar och effektiv arbetsmiljö.

Vill du veta hur du kan identifiera och hantera dold ohälsa på din arbetsplats?

Hör av dig

Nästa