Webinar, 2022.04.06

God sömn - en förutsättning för hållbara medarbetare

Inspelat webinar från 6 april 2022

Att sova dåligt om nätterna är vanligt. Så pass vanligt att forskarna talar om ett folkhälsoproblem. Samtidigt är sömnen den viktigaste delen av vår återhämtning, vilket innebär att sömnbrist kan ge allvarliga konsekvenser. Inte minst i arbetslivet.

Forskning visar att stress och sömn påverkar varandra och den psykosociala arbetsmiljön har en stor påverkan på våra sömnvanor. Bristande rutiner, otydliga arbetsuppgifter, distansarbete, små barn som vaknar på nätterna eller oro för pågående krig i Europa är alla vanliga orsaker som kan innebära problem med sömnen.

Med sömnbrist kan det bli svårare att klara av uppgifter i vardagen, koncentrera sig och att komma ihåg saker. Känslorna kan också svänga mer och det är lätt hänt att överreagera och lättare bli arg, ledsen eller irriterad. Men inte nog med det. Vid kronisk sömnstörning ökar risken att drabbas av psykisk ohälsa, att utveckla diabetes typ 2 och att hjärt- och kärlsystemet påverkas. Och redan efter ett par nätter av en rubbad dygnsrytm kan ämnesomsättningen påverkas, vilket kan innebära en viktuppgång.

Men som tur är finns det lösningar på problemet. Små förändringar i vardagen och på arbetsplatsen kan innebära både bättre sömn och högre prestation på jobbet.

Under detta webinar pratade vi med Helena Schiller, doktor i folkhälsa, om hur kroppen fungerar och vilka konkreta verktyg som ger dig bättre sömn och om hur du som arbetsgivare kan förebygga sömnproblem hos medarbetare.

Om Helena Schiller Helena Schiller är doktor i folkhälsa med bakgrund inom psykologi. Hon har i flera år forskat om kopplingarna mellan sömn, stress, hälsa och arbete vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm. 2018 släppte Helena boken Sömnpusslet som grundar sig på omfattande forskning kring sömn, stress och arbete.

Se inspelad version här >