Case study, 2022.05.30

Bankgirot tog sitt hälsoarbete till en helt ny nivå med hjälp av OneLab

 

För Bankgirot är hälsa en viktig och naturlig del av företagskulturen. I sitt arbete kring arbetsmiljö och hälsa finns numera bolagsövergripande mål om att uppnå en god fysisk och psykisk hälsa för alla medarbetare genom att hjälpa sina medarbetare att skapa långsiktigt hållbara vanor.

Sanne Oldbro, HR-specialist och hälsoansvarig på Bankgirot, beskriver att det under de senaste åren pågått ett förändringsarbete kring hälsa på företaget. 

– Anledningen till att vi idag jobbar så aktivt med hållbar hälsa för våra medarbetare är pga en förändringsresa som initierades 2017. Genom att göra en hälsoundersökning med OneLab fick vi en nollmätning på hur både den fysiska och psykiska hälsan såg ut och vi fick värdefulla insikter om vad vi behövde förbättra och arbeta vidare med. Vi kunde sätta upp en strategi och ett antal hälsomål i vår strävan om att uppnå en bättre hälsa i organisationen. Det har gjort att vårt hälsoarbete numera ligger på en helt annan nivå, säger Sanne Oldbro.  

Skapar en attraktiv arbetsplats

Tidigare bestod friskvårdsarbetet på Bankgirot mest av att erbjuda friskvårdscheckar, tillgång till ett gym och att spela innebandy tillsammans. Insatser och förmåner som ofta utnyttjas av de som redan tränar och är aktiva. För Bankgirot var det en utmaning att hitta ett sätt att även få med personer som till exempel hade svårt att komma igång med fysisk aktivitet eller behövde andra livsstilsförändringar.  

 -Att som medarbetare få veta hur man ligger till med hälsan skapar möjligheter till reflektion och en chans att veta vilka livsstilsförändringar man själv behöver göra för att förbättra sin hälsa, säger Sanne Oldbro. 

 Idag jobbar Bankgirot med att på olika sätt uppmuntra och inspirera alla medarbetare att göra hälsosamma val. Genom att skapa ett engagemang i ledningen vill de få alla ledare att visa vägen och föregå med gott exempel och uppmuntra medarbetarna att hitta aktiviteter som passar dem. 

 -Hälsa ska vara en naturlig del av vardagen och vi vill att hela vår arbetskultur ska främja ett fysiskt, mentalt och socialt välmående. Det gynnar inte bara individen utan även Bankgirot som företag. För vi vill ju att våra medarbetare ska vilja stanna kvar hos oss och må bra på alla plan. Vi är övertygade om att detta även attraherar ny arbetskraft och sätter ett avtryck i vår employer branding, berättar Sanne Oldbro.

Utmärkelse som mest hälsosamma bolag i branschen

De omfattande förändringar och initiativ som Bankgirot gjort för att förebygga ohälsa på arbetsplatsen har gett goda resultat. För tredje året i rad har Bankgirot utsetts till Sveriges mest hälsosamma företag inom Finans och Försäkring. För Bankgirot är det ett kvitto på att deras satsning kring hälsa verkligen fungerar och bidrar till mer välmående medarbetare.

-Vi är såklart otroligt stolta över att vi ännu en gång får denna utmärkelse! Inte minst eftersom pandemin har inneburit en stor påfrestning, både för samhället och våra medarbetare, under de senaste åren. Utmärkelsen visar att vårt långsiktiga arbete med hälsa har gett ett bestående resultat, berättar Sanne Oldbro.


Vill du veta mer om hur OneLab kan hjälpa er skapa en frisk och hållbar arbetsplats?

Boka demo av vår hälsoplattform >