Artikel, 2022.06.20

Återhämtning och semester

 

Det finns olika saker vi kan göra för att få återhämtning. Semestern är en viktig period för kraftsamling som kan användas för att skapa goda vanor som håller resten av året. Många tänker att återhämtning är passivitet och att vila. Men det kan vara lika viktigt att röra på sig eller göra aktiviteter av olika slag som ger positiv energi. 

En viktig aspekt av återhämtning är att den behöver kontrastera den känsla, syssla eller miljö som du varit i när du varit stressad. För många har hemmet fungerat som arbetsplats de senaste åren. Har man suttit och jobbat i vardagsrummet kanske det inte längre är associerat med avkoppling på samma sätt längre. Då kan vara klokt att försöka byta miljö under semestern och hitta sätt att spendera mer tid utomhus, resa bort eller kanske hyra en sommarstuga om det är möjligt. 

Sjuk lagom till semestern

Många kan känna igen sig i att de blir sjuka till helgen och sedan friska lagom till att veckan börjar. Det är inte ovanligt att personer som jobbar i ett väldigt intensivt tempo för att hinna klart med allt innan ledigheten blir sjuka de första dagarna på semestern.

Det finns en teori som har ett visst stöd som säger att vårt immunförsvar är intelligent, vilket innebär att vi kan skjuta upp en sjukdom tills vi har tid att ha den. När du är under stress börjar du inte känna dig förkyld eftersom det sympatiska nervsystemet är aktiverat och kroppen är anpassad för att agera. Det är först när du kan slappna av som symptomen på sjukdom visar sig. För att undvika det kan man, om möjligt, försöka att trappa ner något före ledigheten. 

Semester och ångest

För vissa kan semestern vara ångestframkallande. Tid avsatt för vila kan lätt bli en plats för övertänkande och saker som det inte finns tid att tänka på i vardagen kommer ofta upp under ledigheten. Ett sätt att minska ångesten kan vara att skriva en lista på situationer eller saker som stressar dig. 

Det är vanligt att känna att tankarna bara snurrar och att det är svårt att få grepp om vad det är man mår dåligt av. Ett sätt att få mer överblick kan vara att sätta sig och skriva en lista på vad det är som gör att känslor som stress och ångest uppkommer. Genom att samla tankarna och sätta ord på vad du känner och tänker blir det också lättare att idenfiera vad det är som känns jobbigt. Då blir det också enklare att lösa problemet och finna återhämtning.

Alkohol kan göra dig mer känslig för stress

Ta det lugnt med alkohol. Om du känner dig trött och spänd kan det vara frestande att dricka alkohol för att lättare kunna koppla av. Alkohol kan verka avslappnande tillfälligt, men kan tvärtom göra att du blir mer känslig för stress. Om du märker att du behöver dricka alkohol för att slappna av kan du vinna på att fundera lite över andra alternativ. Kanske kan du hitta något bättre och mer effektivt sätt att slappna av på? Kontakta en vårdcentral om du vill ha hjälp. 

Njut av semestern

Efter en hektisk period kan det vara svårt att hitta ett lugn när semestern väl står för dörren. Men det finns knep att ta till för att kroppen ska slappna av snabbare och skifta fokus så att inte tankarna spinner iväg.  

Tips för att varva ner INFÖR semestern: 

  • – Avsluta dina uppgifter tidigare och använda de sista dagarna till att gå igenom mejlen och städa skrivbordet.
  • – Bestäm dig tidigt för att allt ska vara klart en vecka innan. Då hinner du beta av det sista, varva ner och lämna med gott samvete.
  • – Gå på semester mitt i veckan. Då blir det inte för stressigt den sista fredagen. 
  • – Känner man att det blir för mycket under juni och juli så kan det vara en bra idé att försöka avboka en del fritidsaktiviteter. Eller gå hem från dem tidigare. Det är viktigt att planera in vila och återhämtning under perioder som du vet är intensiva. För tar du hand om dig, sover ordentligt och prioriterar ditt välmående– trots att du är stressad – så orkar du mycket under en period.
  • – Skriv en kom-ihåg-lista till sig själv före semestern för att lättare kunna koppla bort jobbet.  
  • – Som anställd har du ett ansvar att arbeta med de uppgifter du har fått, men också att meddela din arbetsgivare när arbetsbelastningen är för stor.  Ibland är det svåraste att ta sig den stund som behövs för att få en överblick och kunna prioritera vad som är viktigast. 

 

Tips för att komma ner i varv UNDER semestern: 

  • – Var aktiv de första dagarna på semestern för att man byta fokus och inte inleda ledigheten med att älta jobbproblem.
  • – Aktivera dig själv för att inte hamna i grubblerier och ältande.  Även om hängmattan är lockande finns det mer utrymme för övertänkande eller orosmoln kring jobbet när du hamnar där. Är du i stället ute på en cykelutflykt kanske du snarare tänker på om du hittar något loppis på vägen eller hur mycket smultron det växer längs vägkanten. 
  • – Stäng av datorn och mobilen ibland. Att ständigt vara nåbar och uppkopplad på olika sociala medier kan vara stressande och aktiverar vårt utforskarsystem, vilket på sikt gör oss tröttare. 

 

Så kommer du tillbaka till jobbet efter en semester

Webinar: Tillbaka på jobbet – jobba smart och behåll semesterlugnet

__________________________

Publicerad av: 

Andreas Lundin
Specialistläkare i allmänmedicin
OneLab