Insikter

Vad är eNPS och varför är det viktigt att mäta?

08 augusti, 2024

3 min läsning

Employee Net Promoter Score (eNPS) är ett effektivt verktyg som mäter medarbetarnas lojalitet och engagemang på arbetsplatsen. Det är baserat på Net Promoter Score (NPS), ett av de mest populära måtten för att mäta kundlojalitet. Genom att anpassa NPS för att mäta medarbetarupplevelsen har eNPS blivit ett viktig nyckeltal för företag som vill förstå och förbättra sin arbetsmiljö. Idag används eNPS-undersökning av alla Fortune 500-företag och eNPS har blivit en global standard.

Så fungerar eNPS

eNPS-mätningen bygger på en enkel fråga: ”På en skala mellan 0-10, hur sannolikt är det att du skulle rekommendera vårt företag som arbetsgivare?” Beroende på betyget delas medarbetarna in i tre kategorier:

  • Ambassadörer (9-10): Dessa medarbetare är lojala, engagerade och nöjda med sin arbetsplats. De pratar positivt om företaget och bidrar till ett starkt employer brand.
  • Passiva (7-8): Dessa medarbetare är nöjda men inte tillräckligt engagerade för att aktivt rekommendera företaget. De är mer benägna att lockas av erbjudanden från andra företag.
  • Kritiker (0-6): Dessa medarbetare är missnöjda och kan sprida negativ feedback om företaget.

För att beräkna eNPS subtraheras procentandelen kritiker från procentandelen ambassadörer. Resultatet kan variera mellan -100 och 100, där allt mellan 0-20 anses bra, 20-50 mycket bra och resultat över 50 är utmärkt.

Varför är eNPS viktigt?

eNPS är ett enkelt och kraftfullt sätt att snabbt få en överblick över medarbetarnas lojalitet och engagemang, i realtid. Det finns flera fördelar med att använda eNPS:

  1. Enkelt att använda: eNPS-frågan är lätt att skicka ut, besvara och analysera. Det ger en snabb överblick över anställdas lojalitet och engagemang, i realtid.
  2. Följa medarbetarnas engagemang över tid: eNPS är perfekt för att mäta och jämföra medarbetarnas upplevelse över tid.
  3. Benchmarking: eNPS gör det enkelt att jämföra dig som arbetsgivare med andra företag.
  4. Stärk engagemanget: Genom att förstå hur dina medarbetare känner kan du samla de insikter du behöver för att hålla dem engagerade och motiverade.

Vilka begränsningar finns med eNPS?

Enkelheten i eNPS kan också ses som en begränsning. Det ger en överblick över hur medarbetarna upplever sin arbetsplats, men inte varför. Därför är det viktigt att inkludera eNPS-frågan som en del av en mer omfattande medarbetarundersökning, med ytterligare frågor för att förstå kontexten och få insikter du kan agera på.

Avslutningsvis om eNPS

eNPS är ett enkelt men kraftfullt verktyg för att mäta medarbetarnas lojalitet och engagemang på arbetsplatsen. Genom att ställa en enda fråga om hur sannolikt det är att medarbetarna skulle rekommendera sin arbetsgivare, får företag en snabb överblick över sina anställdas upplevelse. Även om eNPS erbjuder tydliga fördelar, som realtidsinsikter och enkel benchmarking, bör det kompletteras med djupare undersökningar för att förstå bakomliggande orsaker till medarbetarnas känslor. Detta ger en mer komplett bild av arbetsmiljön och möjliggör bättre åtgärder för att stärka engagemanget.

Läs mer om våra medarbetarundersökningar

Nästa