I rollen som HR-chef på Fora har Kristin Mörth en rad viktiga uppgifter. Den viktigaste – den som är klistret i organisationen och som får företaget att utvecklas – är medarbetarna och deras hälsa. När hon kom till Fora för ett drygt år sedan startade Kristin ett proaktivt hälsoarbete för att främja hälsa för alla.
Fora är ett serviceföretag som hanterar kollektivavtalade pensions- och försäkringslösningar. I Foras moderna och aktivitetsbaserade lokaler mitt i Stockholm arbetar deras 255 medarbetare och Kristin Mörth som HR-chef. Sedan i mars sker huvuddelen av arbetet på distans till följd av covid–19.
– Ett företag ska utvecklas och må bra! Jag tror på att det är människorna som jobbar på företaget som får det att hända. Att medarbetarna är hållbara och har viljan att arbeta här för att de vill göra det bästa för företaget. Det är extra viktigt nu när vi arbetar hemifrån, säger Kristin Mörth.
Såg värdet i ett proaktivt hälsoarbete
Kristin har en lång erfarenhet inom HR och ledande befattningar från både små och stora bolag i olika branscher. Hösten 2019 tillträdde hon som HR-chef på Fora. Företaget har tidigare haft ett reaktivt hälsoarbete och agerat först när medarbetare har blivit sjuka. Men Kristin såg värdet i att flytta fokus till ett proaktivt hälsoarbete. Att hitta utmaningarna innan de blir till bekymmer.
– Som arbetsgivare har vi ett ansvar när någon blir sjuk, det är en stor utmaning att jobba med de här frågorna när medarbetare blir sjuka och kostnaderna är höga. Hur kan vi som företag jobba proaktivt och förebygga så att våra medarbetare inte blir sjuka?
Första steget mot hälsa för alla
I ett första steg att gå från ett reaktivt till ett proaktivt hälsoarbete togs OneLab in. Alla medarbetare fick förra hösten möjligheten att genomföra OneLabs undersökning för att ge Fora ett basvärde på vad de kan och bör arbeta med. Kristin tror på ”Hälsa för alla” och för henne var det viktigt att alla medarbetare fick samma möjlighet. En uppföljning kommer att ske nu i höst.
– Vi kan nu på en övergripande nivå ta reda på hur saker ligger till innan medarbetare blir sjuka: Hur mycket rör de på sig? Tenderar de att sova dåligt? Vi fick en överblick och indikation på vilka insatser som var rätt och göra.
Vision om en mer hälsosam framtid
Nu fanns det ett kvitto på det som tidigare bara var en känsla om hur det stod till i organisationen. Därmed också en verklig möjlighet att underlätta för medarbetarna att ta steget mot ett hälsosammare liv. Kristin har nu en vision om att genomföra aktiva åtgärder. Det kan vara saker som att möjliggöra för medarbetarna att ta en löptur på lunchen eller ge verktyg som mindfulness för att varva ner.
Digital mindfullness har anordnats ett antal gånger under våren och hösten, företaget har anlitat föreläsare som pratat om frågor kopplat till bland annat psykisk hälsa och i våras hölls ett Motionsrace under fem veckor där medarbetare delades in i grupper och sporrade varandra.
Kristin vill att Fora i framtiden, utöver de sjukfrånvaromål som redan finns, ska ha enskilda hälsomål kopplat till motion och ett aktivt liv.
– Det är värdefulla mål att uppnå!